Yeehaw! Divoký západ na východe bol naozaj divoký!

Od 15. do 19. júla 2024 sa v priestoroch rožňavského oratka schádzali kovboji, indiáni, ale našli sa medzi nimi aj banditi. Divoký západ sa so svojím čarom počas letného prímestského tábora presťahoval na východ. Užili si to deti, animátori a aj rodičia mali radosť zo svojich malých veľkých kovbojov.
Kovboji boli rozdelení do piatich rančov, ktoré sa snažili budovať službou pri dostavníkoch a telegramoch, ale potom aj pri obrane farmy, ktorú napadli banditi. Vtedy získali už kompletnú mapu k pokladu, no cesta k nemu nebola ľahká. Banditi pred nimi vypálili indiánsku osadu a oni museli dokázať svoju nevinu. Podarilo sa im vyhrať boj o slobodu a to nielen vonkajšiu, ale aj slobodu srdca, ktoré má odvahu odpustiť. Keď konečne mohli pokračovať, nasledoval dlhší pochod až k jaskyni. Ani tu ich však ešte nečakal poklad, iba strážca, ktorý im dal poslednú indíciu výmenou za zamyslenie, aby dali pozor na to, čo je cennejšie než zlato. A to sa veru vyplatilo v posledný deň, keď síce poklad našli hneď ráno, ale banditi im uniesli niektorých členov. Hoci sa zdalo, že unesení sa z únosu celkom radujú, určite to pre nich boli krušné chvíle a tak sa ich všetci ostatní snažili vyslobodiť. Podmienky súboja s banditmi však neboli nikdy fér. Nakoniec sa teda rozhodli, že poklad im dajú, výmenou za ich kamarátov, veď priateľstvo je viac ako zlato. Banditi sa však dlho z pokladu neradovali, chytili ich totiž indiáni, ktorí zlato znova ukryli a kovbojom blahoželali, že našli lepší poklad.

Myslím, že to nakoniec nebol len jeden poklad. Deti s radosťou spomínali na zážitky, kamarátov, tešili sa z klobúkov, hier, vodnej vojny, zo všetkých scénok, ktoré boli hrané skutočne veľmi oduševnene a obetavo, a z  mnohých vecí, ktoré sa ťažko menujú. Jedna mamička, ktorej syn bol tento rok prvýkrát na tábore v oratku Rožňava nám prezradila: „Tento rok bol môj syn aj v škole v prírode. Povedal mi len toľko, že bolo dobre. Ale každý deň, ktorý sa vrátil z tohto tábora, mi musel všetko opísať a potom ešte raz a ešte raz. Tak veľmi sa tešil, taký plný bol všetkých zážitkov.“ A my sa tiež tešíme na ďalšie podobné akcie a ďakujeme všetkým, ktorí nám v tomto akýmkoľvek spôsobom pomáhajú.

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva,  výskumu , vývoja a mládeže  SR , ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania  a mládeže.

Projekt podporený z Nadácie SPP – Športuj aj ty!