Dievčenská stanovačka v Rožňave

V stredu 14. augusta 2024 vyrástlo na dvore v rožňavskom Oratku Laura stanové mestečko. No, možno je to príliš odvážy názov pre osem stanov, ale rušno tam bolo. Dôvod bol jednoduchý – dievčenská stanovačka. Zúčastnilo sa jej takmer 20 dievčat od ukončeného tretieho po siedmy ročník. Počas nasledujúcich pár dní, absolvovali niekoľko výziev. Prvá bola postaviť si strechu nad hlavou, resp. zložiť časti stanu tak, aby sa v ňom dalo bývať. Niektoré v tom už boli priam profíčky a tak si navzájom pomáhali. Podobne to bolo aj pri príprave večere. Miestami to vyzeralo ako v úli, každý niekde niečo chystal, krájal miešal, ukladal či nosil, no nakoniec sme sa všetci najedli a mohli sa začať hry. Spať sa šlo dosť neskoro na to, aby sa dali pozorovať hviezdy, ale dosť načas, aby sa ráno vstalo na výlet.
Celý štvrtok sme strávili v Košiciach. Najprv sme boli v ZOO, stihli sme zaujímavé kŕmenie tučniakov aj tuleňov. V Dinoparku bolo opäť  aj zaujímavejšou atrakciou tornádo, ale najobľúbenejší predmet z celej ZOO bol asi sliz v rôznych farbách. Plánovanú bobovú dráhu sme už neabsolvovali pre mierny dážď, ale snáď to vynahradil čas v centre Košíc. Po sv. omši v katedrále sme boli pri spievajúcej fontáne, na zmzrline, niektorí aj na vyhliadkovej veži a ešte samozrejme aj v obchodnom centre.
Vrátili sme sa unavené, ale plné zážitkov a to nás ešte čakalo niekoľko nočných hier. V tej poslednej sme vylúštili heslo JEDINEČNÁ. A naozaj také boli. Každé z dievčat prispelo svojim spôsobom k peknej atmosfére, k vytváraniu nových alebo upevňovaniu starých priateľstiev. A to bola asi najväčšia výzva tejto stanovačky – objaviť poklad v sebe a vedieť sa s ním podeliť s ostatnými.

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva,  výskumu , vývoja a mládeže  SR , ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania  a mládeže.