Víkend vďačnosti

Slovenská provincia oslávila tento víkend presne 100 rokov od príchodu prvých saleziánov na Slovensko. Víkendu vďačnosti – ako znel oficiálny názov podujatia, sa zúčastnil aj don Stefano Martoglio, vikár hlavného predstaveného Saleziánov dona Bosca.
V piatok prebehla tlačová konferencia s médiami, na ktorej don Stefano povedal, že slovenskí saleziáni doposiaľ pôsobili v 52 krajinách sveta a tým  mali aj bohatý medzinárodný dopad. Poukázal na to, že v Turíne, na mieste, kde pôsobili prví saleziáni, je dnes päť nádvorí a jedno sa volá po slovenskom saleziánovi Františkovi Sersenovi. „Svoje nádvorie nemá ani don Bosco,“ podotkol s humorom, aby zdôraznil prínos slovenských saleziánov pre európske spoločenstvo.
Večer sa mladí zišli v hlavnom meste Slovenska v Bratislave, kde spoločne otvorili víkend večerom plným zábavy, rozhovorov. Zakončili ho spoločnou adoráciou s modlitbou vďaky za konkrétnych saleziánov, ktorých stretli.
Sobotný deň sa niesol v duchu osláv saleziánskej rodiny a začal sa spoločnou svätou omšou, ktorej sa zúčastnila celá saleziánska rodina, provinciáli z Poľska, Nemecka a tiež don Stefano Martoglio, ktorý bol aj kazateľom. Svätú omšu hudobne sprevádzal zbor Festa Bang, ktorý pôvodne vznikol pred 17 rokmi, keď sa konala posledná „Festa“ –celoslovenské stretnutie saleziánskych mladých. Bol zložený z mladých z celého Slovenska, ktorí sa po rokoch na chvíľu dali symbolicky opäť dokopy.
Poobede program pokračoval slávnostným ceremoniálom počas ktorého mali prítomní možnosť sledovať kultúrny program zložený z krátkych skečov, video dokrútok a rozhovorov s vybranými členmi saleziánskej rodiny. V programe sa objavila aj mladá sestra saleziánka Lamiya, ktorá je na Slovensku známou influencerkou. Špeciálnym momentom sobotného programu bolo „večerné slovko“ otca provinciála, ktorý prítomných prekvapil posolstvom pre saleziánsku rodinu na Slovensku priamo od Svätého Otca.
Vyvrcholením osláv bola nedeľná svätá omša v národnej Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Mladí hneď zrána nastúpili do autobusov, aby aj oni putovali na miesto, kam presne pred 100 rokmi prišli prví saleziáni – don Viliam Vagač a don Jozef Bokor. Ešte pred svätou omšou zašli predstavitelia provincie spolu s donom Martogliom na hroby saleziánov v Šaštíne, aby sa v tichosti pomodlili a poďakovali za všetkých bratov, ktorí písali históriu saleziánov na Slovensku.
Hlavným celebrantom svätej omše bol apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli. Medzi koncelebrantmi vynikal nenápadný brat, don Jozef „José“ Hrdý, ktorý mnohé roky prežil v Chile a má 101 rokov. Stal sa tak symbolickou tvárou 100-ročnej prítomnosti saleziánov na Slovensku.
Po Víkende vďačnosti napísal slovenskému provinciálovi donovi Petrovi Timkovi don Stefano Martoglio list, v ktorom okrem iného napísal: „Gratulujem! Iba tí, ktorí sa vedia pozrieť a čítať svoju minulosť, sú schopní s hĺbkou a rozhodnutím vykročiť do budúcnosti.“